Mac OS X Leopard
Mac OS X 10.5 با نام Leopard ششمین بروزرسانی بزرگ برای سیستمعامل Mac OS X است که در WWDC 2006 و 2007 ویژگیهای آن معرفی شده است. این نسخهی جدید پیش از این قرار بود در بهار ۲۰۰۷ منتشر شود اما تلاش اپل برای ارائهی سر وقت iPhone باعث تاخیر ارائهی Leopard تا ماه اکتبر شده است. قیمت نسخهی مخصوص Desktop این سیستمعامل ۱۲۹ دلار خواهد بود.
هر آنچه که در این صفحه میبینید برگرفته از اطلاعات سایت اپل، لیستهای پستی اپل یا دیسک نسخهی آزمایشی Leopard است. همانطور که بارها در سایت اپل نوشته شده است هرکدام از این ویژگیها تا ارائهی نسخهی نهایی Leopard ممکن است تغییر کنند.
ویژگیهای جدید
به ادعای اپل، Leopard حاوی بیش از ۳۰۰ ویژگی جدید است. مهمترین آنها را در ادامه میخوانید.
Desktop جدید
اگرچه Desktop در Leopard فرق زیادی با نسخههای قبلی ندارد، شاید برخی از قابلیتهای آن باعث استفادهی بهتر و آسانتر شما شود، اما از برخی تغییرات مربوط به Desktop انتظاری جز رقابت در زمینهی Eye-Candy با Vista را نداشته باشید!
اولین تغییر ظاهری، نیمه شفاف(transparent)شدن Menu Bar در بالای محیط Desktop است از این جهت که تصویر پشت زمینه(Background) کاملتر دیده شود. تغییر ظاهری بعدی جلوهی سهبعدی پیدا کردن Dock و حالت شفاف بازتابی آن است، به این صورت که iconهای خود Dock و بخشی از پنجرهی برنامهها در آن منعکس میشود.
تغییر ظاهری بعدی یکپارچه شدن ظاهر تمام برنامهها(با ظاهری نزدیک به iTunes 7) و حذف Brushed Metal از بیخ و بن(!)، عمیقتر شدن سایهی پنجرههای فعال(active) و تعداد قابل توجهی Icon جدید است.
آخرین تغییر ظاهری که از نظر کاربردی هم میتواند بسیار مفید باشد قابلیت Stacks است. در Leopard به صورت پیشفرض Desktop خالی از Icon است و شما در واقع با Stacks چندین مجموعه Desktop Icon موقت دارید. Stacks که در Dock قرار میگیرد میتواند یک پوشه(Folder) باشد یا اینکه مجموعهای از فایلها و برنامهها باشد که آنها را با هم انتخاب(select) کرده و به Dock میکشید.(Drag میکنید)
برای اینکه بتوانید محتویات Stack مورد نظرتان را ببینید کافی است بر روی آن کلیک کنید تا محتویات آن با جلوهی چشمنوازی بر روی صفحهی خالی Desktop شما نقش ببندد. اگر Stacks همانگونه که تبلیغ میشود باشد دیگر از شلوغی و سردرگمی بین Desktop Iconها خبری نخواهد بود.
Finder جدید
Finder در Leopard بیشترین تغییرات ظاهری را داشته و قابلیتهای جالب توجهی هم به آن اضافه شده است، اما به نظر نمیرسد دارای بنیان جدید باشد و قاعدتا مبتنی بر همان Finder قبلی است.
ممکن است در نگاه اول Finder جدید را با iTunes 7 اشتباه بگیرید! Sidebar با ظاهری شبیه نمونهی خود در iTunes در چند گروه Devices, Shared, Places و Searches دستهبندی شده و امکان باز و بسته کردن هر گروه وجود دارد.
برای کامل شدن شباهت، در Finder جدید قابلیت Cover Flow هم قرار گرفته است که امکان نمایش پیشنمایش بزرگ فایلها(همانند تصاویر آلبوم در نمونهی iTunes-ی) و مرور آنها را فراهم کرده و حتی امکان ورق زدن صفحات هر فایل و نمایش فیلمها هم در این حالت فراهم شده است.
امکان ساختن الگوهای پیشساختهی جستجو که دقیقتر کردن نتایج جستجو را ممکن میکنند، نمایش خودکار مکها و PCهای به اشتراک گذاشته شده در Sidebar با امکان جستجوی سریع بین آنها و امکان اتصال سریع و راحت به مک خود از طریق اینترنت با کمک سرویس dotMac از دیگر قابلیتهای Finder جدید است.
Quick Look
قابلیت Quick Look در Leopard امکان مشاهدهی محتویات پروندهها با هر تعداد صفحه که داشته باشند، پخش فایلهای ویدیویی حتی به صورت تمام صفحه و... را بدون باز کردن برنامهها و با سرعت بسیار بالا ممکن میسازد! کافی است بر روی icon آن کلیک کنید یا کلید Space را به آرامی فشار دهید تا تصاویر، فایلهای متنی، PDFها، فایلهای ویدیویی، ارائههای Keynote و پروندههای Word و Excel بدون باز شدن برنامهی مربوطه سریعا نمایش داده شوند. خوشبختانه برای اینکار Framework مخصوصی تهیه شده که راه اضافه کردن هر نوع فرمت فایل دیگر توسط توسعهدهندگان را هموار میکند.
Time Machine
این ابزار جذاب امکان پشتیبانگیری از تمام اطلاعات شما را در محدودههای زمانی مشخص فراهم میکند. از آنجایی که این ابزار امکان ذخیرهی تغییرات به جای پشتیبانگیری مجدد را دارد از فضای پشتیبانگیری شما خیلی بهتر و مفیدتر استفاده میکند. رابط سهبعدی Time Machine امکان بازگرداندن فایلها و جستجو در آرشیو را بسیار ساده و جذاب کرده است. اما اگر رابط کاربر جذاب آن را حذف کنیم به نمونههایی که از برخی جهات هوشمندتر هستند اما تا به حال رابطی به این خوبی نداشتهاند برمیخوریم. چنین ویژگیهای پیش از این در ویندوز ۲۰۰۳ ، ویندوز Vista و OpenSolaris در صورت استفاده از ZFS فراهم شده بود، اما شاید نه به این جذابی.
از دیگر قابلیتهای قابل توجه Time Machine قابلیت رمزگذاری پشتیبانها و امکان پشتیبانگیری بیسیم(Wireless) چندین مک در صورت وصل کردن یک هارد دیسک به AirPort Extreme Base Station است.
Spaces
حتی افرادی که صفحهی نمایش بزرگ دارند معمولا با مشکل کمبود جا و شلوغی در دسکتاپشان در اثر باز بودن پنجرههای متعدد مواجه میشوند. تا به حال راه حلهای متعددی برای حل این مشکل ارائه شده که یکی از آنها دسکتاپهای مجازی است. یعنی کاربر با یک کلید میانبر یا با کلیک ماوس بین چند دسکتاپ حرکت کرده و برنامهها و پنجرههایش را در بین آنها تقسیم کند. از این طریق میتوان به عنوان مثال یک دسکتاپ را برای کارهای اداری، یک دسکتاپ را برای ایمیل و مرور وب و یک دسکتاپ را برای سرگرمی اختصاص داد. برای صرفهجویی در وقت میتوانید برنامههای مورد نظرتان را به دسکتاپی مشخص اختصاص دهید.
در نسخهی جدید Mail امکان ساخت و استفاده از بیش از ۳۰ قالب(template) حرفهای و زیبا برای نامهنگاری فراهم شده است. همچنین میتوانید یادداشتها و برنامهریزیهایتان را مستقیما از داخل خود Mail انجام دهید. هوشمندتر شدن Spotlight در مورد نتایج مربوط به Mail، امکان آبونه شدن RSS، امکان تشخیص هوشمند زمان و مکان از دعوتنامهها و اضافه کردن آنها به iCal تنها با یک کلیک از دیگر امکانات قابل توجه آن است. علاوه بر اینها، وارد کردن بسیار آسان تنظیمات سرویس دهندهی Mail به این صورت که شما آدرس ایمیل و رمز عبورتان را بدهید و اگر از سرویس دهندههای مشهور ایمیل استفاده میکنید تنظیمات مربوط به آنها به طور خودکار شناسایی شود یکی از پیشرفتهای Mail جدید در مسیر سادهتر شدن است.
iChat
iChat امکانات جذاب جدیدی دارد. امکان انتخاب عکس و فیلم به عنوان تصویر پشتزمینه در هنگام ویدیوکنفرانس آن هم بدون نیاز به پردهی آبی واقعا جذاب است. امکان به اشتراک گذاری و نمایش عکس، فیلم، ارائه(presentation) -و هر فرمت دیگر سازگار با Quick Look- در هنگام گفتگو، امکان ورود با چند کاربر، استفاده از افکتهای PhotoBooth، امکان ضبط صدا و تصویر گفتگو در صورت توافق طرفین گفتگو، صدای شفافتر با کدک AAC-LD، امکان داشتن چند tab برای گفتگو و تعدادی قابلیت جالب دیگر از ویژگیهای iChat جدید هستند.
iCal
iCal هم از نظر تغییرات ظاهری و سادهتر شدن و شبیه شدن به iTunes قدمهای مثبتی برداشته است و همچنین امکان تغییر زمان رویدادها(Events) مستقیما از داخل خود رویداد فراهم شده است. در هنگام ساخت یک رویداد جدید با کشیدن و رها کردن (Drag & Drop) پروندهها،تصاویر و ویدیو بر روی جعبهی مربوطه(Drop Box) میتوانید به راحتی دعوتنامههایی با هرچیزی که میخواهید شرکتکنندگان آنها را ببینند بسازید. قابلیت به اشتراک گذاری و فعالیتهای گروهی با استفاده از استانداردهای باز(CalDAV) از امکانات نسخهی جدید میباشد که در عین سادگی قابلیتهای جالبی چون امکان نمایش سریع وقتهای آزاد دیگران قبل از تعیین زمان جلسه و رزرو کردن مکان برای جلسات و مانند اینها را فراهم میکند.
Dashboard
در Leopard و با استفاده از Safari امکان انتخاب بخشی از یک صفحهی وب و ایجاد یک Widget زنده از آن و همچنین امکان نمایش فیلم از داخل Widgetها هم ممکن شده است. اگر دارای حساب dotMac باشید میتوانید widgetهایتان را به آسانی از مکی به مک دیگر ببرید.
Safari
سرعت بهبود یافته، امکانات بهتر جستجوی داخل صفحه(مشابه Firefox)، امکان تغییر سایز جعبههای متن در سایتها، تشخیص متن ارسال نشده و هشدار به کاربر در مورد بستن پنجره، امکان جابجایی Tabها، قابلیت ادغام کردن تمام پنجرهها به صورت یک پنجره با چند Tab، مدیریت سادهتر Bookmarkها همگی یکطرف، پشتیبانی از Fontهای فارسی OpenType یکطرف!(توجه داشته باشید که این قابلیت در نسخهی فعلی Beta بر روی Tiger کامل نیست.)
Parental Controls
در صورت فعال کردن قابلیت مربوطه، سایتها قابل از نمایش از نظر محتوایی بررسی میشوند و اگر برای کودکان مناسب نباشند از نمایش آنان جلوگیری خواهد شد، البته قطعا امکان باز و بلوک کردن سایتها توسط والدین هم فراهم شده است. علاوه بر این اختیارات زمانی بیشتر برای والدین فراهم شده تا حتی به عنوان مثال زمان مجاز برای انجام هر بازی را برای فرزندانشان مشخص کنند. برای کنترل بیشتر، گزارش(log) از تمام اقدامات کودکان هم در اختیار والدین قرار میگیرد تا احتمال کوچکترین خطاهای نرمافزاری هم با نظارت مستقیم والدین از بین برود.(خدا به کودکانی که والدینشان Leopard دارند رحم کند!!)
Boot Camp
ابزار Boot Camp اپل امکان نصب و استفاده در کنار هم Mac OS X و نسخههای ۳۲بیتی ویندوز XP Service Pack2(SP2) و Vista را بر روی مکهای اینتلی فراهم میکند. قرار است نسخه آزمایشی Boot Camp که به رایگان برای Tiger عرضه شده بخشی از Leopard باشد. جابهجایی سریع بین ویندوز و Mac OS X از طریق Safe Sleep در Mac OS X و Hibernation در ویندوز و عدم نیاز به نصب Driverهای مخصوص ویندوز که پیش از این از طریق Burnکردن CD و گذاشتن آن در ویندوز انجام میشد، از جمله ویژگیهای نسخهی مخصوص Leopard است.
در قسمت مربوط به Boot Camp صفحات Leopard در سایت اپل، قابلیت جابهجایی سریع بین مک و ویندوز مطرح شده بود که پس از چند روز حذف شد. در نتیجه بر روی این بخش مطلب تا اطلاع ثانوی خط گذاشته شده است.
Photo Booth
PhotoBooth که پیش از این همراه مکهایی که دوربین iSight توکار داشتند عرضه میشد قرار است همراه Leopard برای تمام مکها عرضه شود. افکتهای(Effects) بیشتر، امکان قرار دادن هر عکس و فیلم به عنوان پشت زمینهی عکس اصلی، امکان به اشتراک گذاری تصاویر Photo Booth با انتقال خودکار آنها به iPhoto، افکت جدیدی که با گرفتن ۴ عکس پشت سر هم امکان ساخت تصاویر متحرک را فراهم میکند و توانایی ساخت افکتهای جدید توسط توسعهدهندگان از قابلیتهای جدید Photo Booth در Leopard است.
Front Row
Front Row هم که تا پیش از این فقط در مکهای جدید حاوی کنترل از راه دور اپل قرار داشت از این به بعد همراه Leopard در اختیار تمام کاربران خواهد بود. Front Row که امکان نمایش آسان عکس، موسیقی و فیلم را از طریق کنترل از راه دور فراهم میکند در Leopard ظاهری پیشرفتهتر و شبیه به Apple TV دارد.
DVD Player
DVD Player در Leopard رابط گرافیکی کاملا جدیدی در حالت Full Screen داشته که دسترسی آسان به کنترلهای پخش را یکجا فراهم میکند. قابلیت Auto Zoom برای تطبیق خودکار ویدیو با صفحهنمایش و Time slider برای حرکت سریع داخل DVD با کلیک بر روی زمان مورد نظر اضافه شدهاند. نوار تصویر(Image Bar) امکان دیدن تصاویر Chapterهای DVD و البته Bookmarkهایتان را برای مرور سریعتر فراهم کرده و امکان ساخت کلیپهای ویدیویی از DVDها -به این صورت که زمان آغاز و پایان را مشخص کنید و هروقت خواستید فقط همان قسمت از DVD را ببینید- در DVD Player جدید قرار گرفتهاند.
Accessibility
نرمافزار سخنگوی پیشرفتهتر و با صدای تقریبا طبیعی -صدای جدید با نام Alex- ، پشتیبانی درونی از صفحههای بریل(Braille)، امکان مرور سادهی صفحات وب، امکان برنامهریزی NumPad برای دستورهای مهم VoiceOver، نقاط مهم در برنامههای باز که در صورت تغییر به راحتی میتوان به آن نقاط حرکت کرد، حرکت سریعتر و راحتتر داخل یک برنامه و پرونده، امکان شناسایی آیتمهای روی صفحه از طریق صدای مخصوصشان، امکان سفارشیسازی قابلیتها بر طبق پیشرفته یا تازهکار بودنتان، امکان جستجوی هوشمند در بین اشیا و متنها با به خاطر سپردن ۶۴ جستجوی قبلی، پشتیبانی بهبود یافته از closed captioning در QuickTime 7.2، برنامههایی با خواندن متن به صورت خودکار مانند iChat، Terminal و Mail و امکان انتقال تنظیمات VoiceOver از مکی به مک دیگر از طریق dotMac از جملهی پیشرفتهای Leopard برای افراد معلول است.
Automator
همانطور که میدانید Automator عضو جدید Leopard نیست و پیش از این در Tiger قرار داشت. کار اصلی Automator خودکار کردن اعمال زمانبر روزانه است. کاری که تا پیش از Tiger به دانستن Apple Script احتیاج داشت و در Tiger آشنایی با فوت و فن Automator، احتمالا در Leopard به همان سادگی استفاده از برنامهها است! چرا که در Leopard امکان ضبط اعمالی که در برنامهها انجام میدهید و تبدیل آن به یک Workflow و حتی امکان ویرایش آن فراهم شده است. امکان ساخت سریعتر Workflowهای ساده و سادهتر شدن ساخت Workflowهای پیچیده از دیگر تغییرات Automator است.
Spotlight
Spotlight در Leopard امکان جستجو بین کامپیوترهای به اشتراک گذاشته شده را هم فراهم میکند. از دیگر قابلیتهای جدید آن امکان جستجو با منطق Boolean مانند AND، OR، NOT و هچمنین علامتهای بزرگتر و کوچکتر، تاریخ و مانند اینها است.
تکنولوژیهای جدید
در Leopard تغییرات بنیادین بسیاری ایجاد شده که این نسخه را برای توسعهدهندهها جذابتر از قبل میکند. امکانات ۶۴بیتی، امکان استفاده از برخی ویژگیهای انحصاری Cocoa در برنامه های Carbon، امکانات جدید در FrameWorkها، ابزارهای توسعهی جدید و... که حتی برای کاربر هم جذاب هستند. به عنوان مثال بهبود موتور متنی Cocoa در مواجهه با پروندههای سنگین و طولانی، امکان چک کردن متن از نظر گرامر و امکان کپی و paste انتخابهای مختلف(Multiple text selections) در استفادهی کاربرهای عادی بسیار مفید خواهد بود. همچنین به نظر میرسد کیفیت تصویر بهتری در Quicktime 7.2 مشاهده خواهیم کرد. رابط کاربر مستقل از وضوح(Resolution Independent UserInterface) که در Tiger معرفی شده بوده احتمالا در Leopard رسما استفاده خواهد شد و در صورت همکاری توسعهدهندهها رابط کاربر مک باز هم با کیفیتتر خواهد شد.
64Bit
تا پیش از این در Mac OS X از پردازندههای ۶۴ بیتی پشتیبانی میشد. در Mac OS X Panther فقط سازگاری و امکان آدرس دهی Ram بیشتر از ۴ گیگابایت فراهم شده بود اما برنامهها همچنان ۳۲بیت بودند. در Mac OS X Tiger امکان ساخت برنامه های ۶۴بیتی با استفاده از امکانات یونیکس فراهم شد، به این معنا که برنامههای ۶۴بیتی در بنیان ۶۴بیتی و در رابط کاربر ۳۲بیتی بودند.
سرانجام در Mac OS X Leopard پشتیبانی ۶۴بیت کامل شده و اکثر قریب به اتفاق Frameworkها از جمله Cocoa، X11 و OpenGL(بر خلاف اطلاعات قبلی، Carbon همچنان ۳۲بیت خواهد ماند!) سرانجام ۶۴بیتی هم شدهاند و خوشبختانه این اقدام بدون از بین رفتن سازگاری با برنامههای ۳۲بیتی و بدون نیاز به شبیهسازی فراهم شده است.
مهمترین و شاید تنها برتری Leopard در زمینهی ۶۴بیت، سازگاری با درایور(Driver)های قدیمی و جدید، اعم ۳۲بیتی و ۶۴بیتی است. به این معنا که شما میتوانید برنامههای ۶۴بیتی را به راحتی با درایورهای ۳۲بیتی استفاده کنید و حتی در صورت نصب یک درایور ۶۴بیتی برنامههای ۳۲بیتی هم از مزایای آن بهرهمند خواهند شد.
اگرچه اپل قابلیت ۶۴بیت را برای Mac Pro و Xeon تبلیغ میکند، پشتیبانی از قابلیتهای ۶۴بیتی G5 هم به همان کیفیت(منهای پشتیبانی از Java به صورت ۶۴بیت) قرار داده شده است. در آیندهی نه چندان دور وقتی اصطلاح Universal Binary را شنیدید احتمالا برنامهای سازگار با ۴ پردازنده مورد بحث است:
PPC32 یا PowerPCهای ۳۲بیتی مثل G3 و G4.
PPC64 یا PowerPCهای ۶۴ بیتی یعنی G5.
x86 یا i386 یا پردازندههای ۳۲بیتی اینتل مثل CoreDuo و CoreSolo.
x64 یا EM64T یا پردازندههای ۶۴بیتی اینتل مثل Xeonهای جدید و Core2Duo.
این معماری ۶۴ بیتی با معماری IA64 یا Itanium کاملا متفاوت و ناسازگار است. به نظر نمیرسد اپل در آیندهی نزدیک برنامهای برای پشتیبانی از Itanium داشته باشد. جالب اینکه Mac OS X Leopard در یک بستهبندی واحد و بر روی یک دیسک از تمام Platformهای مذکور(غیر از Itanium) پشتیبانی خواهد کرد.
درمورد ۳۲ یا ۶۴ بیتی بودن Carbon نظرات ضد و نقیضی منتشر شده است. آخرین اطلاعات حاکی از آن است که بسیاری از بخشهای Carbon بر طبق قول گذشته ۶۴بیت خواهند شد، اما بدون پشتیبانی رسمی اپل. بخشهای ۳۲بیتی باقی مانده هم محدود به برخی قسمتهای رابط کاربر در Carbon هستند و در نتیجه اگر یک برنامهی Cocoa حتی از بخشهای غیر رابط کاربر Carbon استفاده کند همچنان میتواند ۶۴بیت باشد. تازهترین خبر اینکه احتمالا Xcode 3 تنها برنامهی ۶۴بیتی اپل است که همراه با Leopard عرضه میشود.
Core Animation
عضو جدید خانوادهی Core که امکان استفاده از انیمیشن در رابط کاربر برنامهها و ساخت رابطهای کاربر متفاوت و جذاب مانند Front Row و TimeMachine را برای توسعهدهندهها فراهم میکند. آن هم به آسانی و با استفاده از قدرت OpenGL و Quartz و کارت گرافیک و در مکهای چند پردازندهای و چند هستهای با استفاده از Multi Threading. به نظر میرسد هدف اول از ایجاد خانوادهی Core امکان ساخت آسان برنامه های قدرتمند و متفاوت برای توسعهدهندهها است تا برنامههای مک از مشابهشان در سایر سیستمهای عامل قدرتمندتر و جذابتر باشند.
Multicore
در Leopard از قدرت واقعی مکهای چندپردازندهای(Multi Processor) و چندهستهای(Multi Core) بسیار بهتر استفاده میشود. از مدیریت بهتر منابع گرفته تا بخش شبکهی MultiThreadشده و API جدید NSOperationبرای تسهیل ساخت برنامههای Multi Threading و اضافه شدن OpenMPI. بسیاری از برنامههای همراه Leopard مانند Mail ،Address Book و Font Utility هم از قابلیتهای مکهای چندهستهای و چندپردازندهای به طور کامل بهرهمند شدهاند. هر یک از این برنامهها کارهای سنگین را به مجموعهای از گامها تبدیل کرده و آنها را بر روی مکهای تکپردازندهای و تکهستهای یکی پس از دیگری و بر روی مکهای چند هستهای و چند پردازندهای به صورت موازی اجرا میکنند. همین تکنولوژی در Cocoa باعث سریعتر شدن نتایج Spotlight و Dictionary خواهد شد.
Unix
بخشهای زیادی از Mac OS X همواره مبتنی بر Unix و بعضا فقط شبیه به یونیکس(Unix-like) بودهاند. در Leopard هم بر طبق سنت قبلی امکانات مربوط به Unix بیشتر و پیشرفتهتر شده و علاوه بر آنها با استانداردهای SUSv3 و POSIX 1003.1 سازگار شده است تا سازگاری با برنامههای فعلی یونیکس بهتر از قبل فراهم شود.
Terminal 2 در Leopard علاوه بر داشتن ظاهری جدید به همراه Tab و تنظیمات آسانتر، از تواناییهای متنی و گرافیکی سیستمعامل برای پشتیبانی بهتر از زبانهای مختلف و کارکرد بهتر و سریعتر بهره میبرد.
بهینهشدن TCP بر طبق نوع ارتباط، autofs جدید، بهینهشدن TCP ،autofs ،NFS و POSIX برای Multi Threading، اضافه شدن IOStream به IOKit به عنوان یک API ردهبالا که راه را برای دستگاههای دارای پهنای باند بالا باز میکند، Scripting Bridge(با پشتیبانی از Ruby 1.8.6 و Python 2.5)، پشتیبانی از Kerberos در NFS به عنوان آلترناتیوی در کنار سیستم کاربری سنتی یونیکس و ابزار جدید Directory Utility از جملهی پیشرفتهای بنیادین Leopard در زمینهی Unix است.
ZFS
باوجود ادعای کمپانی Sun Microsystems درمورد پیشفرض شدن ZFS در Mac OS X، اپل در Mac OS X 10.5 Leopard از فناوری ZFS به صورت اختیاری و فقط خواندنی(read-only) پشتیبانی میکند.
فناوری Zettabyte File System که اختصارا ZFS خوانده می شود فایل سیستمی ۱۲۸ بیتی است که قادر به ذخیره سازی اطلاعات به مقدار ۱۸ بیلیون بیلیون برابر نسل کنونی فایل سیستم های ۶۴ بیتی است. هم اکنون این فایل سیستم، در آخرین نگارش از سیستم عامل Solaris در حال استفاده می باشد. قابلیتهای این فایل سیستم فقط به ۱۲۸بیتی بودن آن محدود نمیشود و قابلیتهای جالب دیگری هم در آن قرار دارد. به خصوص قابلیت snapshotهای آن اگر در Time Machine استفاده میشد کارایی آن افزایش و میزان فضای مورد نیاز برای پشتیبانگیری به نحو چشمگیری کاهش مییافت.
- یک زیتابایت (zettabyte) معادل است با ۱۰۰۰ یا ۱۰۲۴ اگزابایت (exabyte) و برابر با ۱۰ به توان ۲۱ یا ۲ به توان ۷۰ بایت (byte) می باشد.
Security
ارتباط سریعتر و امنتر با اکثر سرویسدهندههای VPN -بدون نیاز به نرمافزارهای اضافه- ، تنظیمات جدید Sharing با کنترل بر روی پوشههای به اشتراک گذاشته شده و امکان اضافه کردن حساب کاربری محدود از روی اطلاعات Address Book، قابلیت Sandboxing یعنی محدود کردن برنامهها به فایلها و قابلیتهای مربوطه -و در نتیجه جلوگیری از سوء استفادهی هکرها از ابزارهای سیستمی- از قابلیتهای امنیتی قابل توجه Leopard است.
ابزارهای توسعه
به علت تخصصی بودن، متن این بخش بسیار خلاصه و ناقص است. بنابراین از دوستان آشنا با برنامهنویسی و قابلیتهای جدید Leopard صمیمانه خواهش میکنیم ما را در کامل کردن این بخش همیاری کنند.
XCode 3
کاملتر شدن ابزارهای توسعه و Debug در کنار رابط جامع و نسبتا آسان XCode 3 و امکانات جدید Objective-C 2.0 برنامهنویسی بر روی مک را آسانتر و پیشرفتهتر از قبل میکند.
Dashcode
Dashcode که به نوعی معادل Xcode برای ساخت Widgetها است از ابزارهای دیداری تا ابزارهای کدنویسی حرفهای را فراهم کرده تا ساخت و رفع اشکال Widgetها هم برای تازهکاران و هم برای حرفهایها آسانتر شود. برای آمادگی بیشتر از همین حالا میتوانید نسخهی آزمایشی Dashcode را برای Tiger دریافت کنید.
Xray
Xray ابزاری منحصر به فرد برای debug کردن برنامهها است. به نظر میرسد که بهرهمندی از قدرت Dtrace در کنار رابط کاربری شبیه به Garage Band(!!) توسعهدهندگان زیادی را جلب کند.
مشخصات مورد نیاز
• پردازندههای Intel یا PowerPC سری G4(حداقل ۸۶۷ مگاهرتز) و G5
• درایو DVD
• FireWire به صورت توکار
• حداقل ۵۱۲مگابایت RAM برای مکهای اینتلی و PowerPC.(میزان بیشترRAM برای مقاصد توسعه توصیه میشود.)
• صفحهنمایش توکار یا صفحهنمایش متصل شده به کارت گرافیکی تحت پشتیبانی Apple و سازگار با کامپیوترتان
• حداقل ۹ گیگابایت فضای خالی یا ۱۲گیگابایت در صورت نصب ابزارهای توسعه دهنده(Developer Tools)